Hortobágyi húsos palacsinta2017.11.26. 11:27, pötyi
Ezeréve nem ettem hortobágyi palacsintát, s a múltkor a heti menü tervezésénél végre eszembe jutott, hogy ki kellene próbálnom. Jól is sikerült, viszont legközelebb valahogy több szaftot kell hozzá készítenem, mert mire megtöltöttem a palacsintákat a hússal, szaft már nem nagyon maradt a tetejére.
Hozzávalók
-
50 dkg csirke felsőcomb
-
1 db hagyma
-
1 db zöldpaprika hegye (mivel nem szeretjük annyira a csípőset)
-
1 db sárga paprika
-
1 db paradicsom
-
olaj
-
pirospaprika - ízlés szerint
-
15 dkg liszt
-
3 db tojás
-
2 dl tej
-
ásványvíz
-
tejföl - ízlés szerint
-
bors
-
só
A húst apróra vágjuk, a hagymát, paprikákat, paradicsomot is felvágjuk. A hagymát megfonnyasztjuk kevés olajon, megpiritjuk rajta a húst, majd miután megpirult megszórjuk pirospaprikával, sóval, borssal, hozzáadjuk a paprikákat és a paradicsomot, majd fedő alatt saját levében puhára pároljuk kb 25-30 perc alatt. Ezután a levébe keverjük a tejfölt, s így főzzük kicsit tovább. Jól kenhető masszát kell kapnunk.
Időközben elkészítjük a palacsintákat is, méghozzá úgy, hogy simára keverjük a lisztet a tojásokkal, csipet sóval, kicsi tejjel, 2 evőkanál olajjal és egy kis ásványvízzel, majd fél órát pihentetjük. Sűrű, de folyós masszát kell kapnunk. Ezután egy kiolajozott serpenyőben kisütjük. Csak az első palacsinta sütése előtt kell olajat tenni a sütőbe, utána már nem. Kb. 12 db palacsintánk lesz.
Előmelegítjük a sütőnket 200 fokra, a palacsintákat megtöltjük a hússal, tűzálló tálba tesszük őket, majd sütjük kb 10-15 percig.
Kókuszos keksz2017.11.26. 11:19, pötyi
Nemrég vettem egy sütinyomó gépet, s gondoltam, fel kellene szentelni. Egy pofonegyszerű, kevés hozzávalós receptet választottam alapul, s az eredmény fantasztikusan magát etető keksz lett. Ha valakivel ki szeretnénk tolni, ilyet kell készíteni, mert garantáltan mindet be fogja falni ;)
Egyedül a sütinyomó géppel gyűlt meg a bajom, ugyanis a tészta ráragadt a nyomópisztolyra erősített formára, s így sajna nem lettek szépek a formák. Ezen még dolgoznom kell, ki kell kísérleteznem, hogy hogyan fog tökéletesen működni a gépezet.
Hozzávalók
-
60 dkg teljes kiőrlésű liszt
-
30 dkg porcukor
-
25 dkg margarin
-
20 dkg kókuszreszelék
-
2 tojás
-
kevés víz - amennyit felvesz a tészta
A száraz hozzávalókat összekeverem egy tálban, majd belemorzsolom a margarint és beleütöm a két tojást, megöntöm egy kis vízzel és összegyúrom. Egy keményebb, de jól gyúrható tésztát kapunk belőle. Előmelegítem a sütőt 180 fokra (lehet, hogy legközelebb magasabb fokozat kellene, mert az alapreceptben írt 7-8 perc helyett majdnem negyedórát sültek), s a tésztát betöltöm a sütinyomóba, vagy ennek hiányában kanállal kis lapos köröket mintázok, s azt teszem a sütőpapírral bélelt tepsibe. Na mármost, a sütinyomóhoz lehet, hogy nem jó a sütőpapír, legközelebb kivajazott tepsibe fogom tenni, hátha akkor nem ragad rá a tészta.
Kínai ketchupos csirke2017.11.05. 12:50, potyi
Imádom a kínai ételeket, s ez a mézes-ketchupos variáció nagy kedvencem, s most megpróbáltam én magam elkészíteni.
A neten sokféle recept kering ilyen címszavakkal, én kicsit összegyúrtam őket.
Hozzávalók:
-
500 dkg csirkemell filé
-
9 evőkanál finomliszt
-
1 ek napraforgó olaj
-
1 db tojás
-
1 kk só
-
0.5 dl víz
-
1 csomag sütőpor
-
ketchup - ízlés szerint
-
méz - ízlés szerint
-
4 ek szezámmag - nos, én pont nem kaptam a boltban és lusta voltam másikba elmenni érte, gondolván, hogy nem olyan fontos - nagy hiba volt. Kell hozzá és kész.
-
3 evőkanál étkezési keményítő
-
köretnek szójaszószos spagettit készítettem
A csirkemellet nagyobb kockákra vágjuk. Egy tálba belerakjuk a bunda hozzávalóit (finomliszt, olaj, tojás, só, víz, sütőpor, keményítő), összekeverve sűrű masszát készítünk. Beleforgatjuk a masszába a húst. A máz hozzávalóit összekeverjük. A bundás húst bő forró olajban pár perc alatt kisütjük. Ahogy kivesszük az olajból, a mázba forgatjuk. A spagettit kifőzzük a tésztafőzőben, majd egy serpenyőbe teszünk kicsi olívaolajat és azon megpirítjuk, megöntözzük szójaszósszal és pirítjuk addig, amíg úgy nem véljük, hogy nekünk így jó lesz.
|