A megunhatatlan vargabéles2017.10.21. 10:34, pötyi
Ez az az édesség, amelyet a püspökkenyér mellett még nem rontottam el. Mert, hát nem sok cukrász véna van bennem: a sütim vagy ocsmány és finom, vagy rossz ízű és szép. A szép és a finom kombinációját eddig egyedül a vargabélesnél sikerült eltalálnom. Persze eléggé hihetetlennek tűnik, ugyanis elfelejtettem lefotózni, így megmutatni sem tudom, de majd legközelebb pótolom a képet.
Alapreceptnek az alábbi használtam:
"A tésztát enyhén sós vízben, amibe 1 ek olajat is öntünk, maximum két perc alatt kifőzzük, leszűrjük, a vajjal elkeverjük. Vigyázzunk a tészta nehogy nagyon megpuhuljon ! A túrót villával összetörjük. A tojásokat kettéválasztjuk. A tojássárgát a cukorral kikeverjük, beleszórjuk a citrom reszelt héját, a vaníliás cukrot, valamint a mazsolát, összekeverjük a túróval és a tejföllel. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, óvatosan elvegyítjük a túrós keverékkel. A langyosra hűlt tésztát apránként belekeverjük a túrós masszába. A tepsit kikenjük olajjal, kibéleljük egy réteslappal, amit megkenünk olajjal és ráborítjuk a következő réteslapot, amit ismét megkenünk olajjal, majd még egy réteslap következik. Ezt követően rásimítjuk a túrós masszával elkevert tésztát, amit beborítunk a maradék réteslapokkal, úgy hogy a réteslapok tetejét egyenként beolajozzuk. A legfelső lapot a maradék olajjal elkevert 1 db tojássárgával megkenjük.
Előmelegített sütőben 200 C°-on kb 40 perc alatt szép pirosra sütjük, ha a teteje nagyon pirulna lazán beborítjuk zsírpapírral."
Ezt a receptet a Nosalty.hu oldalán találtam, s a mennyiségeken kívül minden leírást betartottam. Én sokkal több vaníliás cukrot tettem bele, legalább négy zacskónyit, mert szeretjük az ízét, s emiatt kevesebb kristálycukrot. Valamint több citromhéjat is reszeltem bele, mert attól olyan frissítő íze lesz. Én a mazsolát kihagytam, mert a férjem nem szereti, de mazsola nélkül is finom, azzal meg, köztünk legyen szólva, még finomabb. :) Nekem egy tepsinyi béles jött ki a fenti mennyiségekből.
|