A megunhatatlan vargabéles2017.10.21. 10:34, pötyi
Ez az az édesség, amelyet a püspökkenyér mellett még nem rontottam el. Mert, hát nem sok cukrász véna van bennem: a sütim vagy ocsmány és finom, vagy rossz ízű és szép. A szép és a finom kombinációját eddig egyedül a vargabélesnél sikerült eltalálnom. Persze eléggé hihetetlennek tűnik, ugyanis elfelejtettem lefotózni, így megmutatni sem tudom, de majd legközelebb pótolom a képet.
Alapreceptnek az alábbi használtam:
"A tésztát enyhén sós vízben, amibe 1 ek olajat is öntünk, maximum két perc alatt kifőzzük, leszűrjük, a vajjal elkeverjük. Vigyázzunk a tészta nehogy nagyon megpuhuljon ! A túrót villával összetörjük. A tojásokat kettéválasztjuk. A tojássárgát a cukorral kikeverjük, beleszórjuk a citrom reszelt héját, a vaníliás cukrot, valamint a mazsolát, összekeverjük a túróval és a tejföllel. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, óvatosan elvegyítjük a túrós keverékkel. A langyosra hűlt tésztát apránként belekeverjük a túrós masszába. A tepsit kikenjük olajjal, kibéleljük egy réteslappal, amit megkenünk olajjal és ráborítjuk a következő réteslapot, amit ismét megkenünk olajjal, majd még egy réteslap következik. Ezt követően rásimítjuk a túrós masszával elkevert tésztát, amit beborítunk a maradék réteslapokkal, úgy hogy a réteslapok tetejét egyenként beolajozzuk. A legfelső lapot a maradék olajjal elkevert 1 db tojássárgával megkenjük.
Előmelegített sütőben 200 C°-on kb 40 perc alatt szép pirosra sütjük, ha a teteje nagyon pirulna lazán beborítjuk zsírpapírral."
Ezt a receptet a Nosalty.hu oldalán találtam, s a mennyiségeken kívül minden leírást betartottam. Én sokkal több vaníliás cukrot tettem bele, legalább négy zacskónyit, mert szeretjük az ízét, s emiatt kevesebb kristálycukrot. Valamint több citromhéjat is reszeltem bele, mert attól olyan frissítő íze lesz. Én a mazsolát kihagytam, mert a férjem nem szereti, de mazsola nélkül is finom, azzal meg, köztünk legyen szólva, még finomabb. :) Nekem egy tepsinyi béles jött ki a fenti mennyiségekből.
Sütőben sütött tortilla tekercs2017.10.06. 17:52, pötyi
avagy miért kellene serpenyőben sütni mindig?
Imádom a tortillát, minden formában, a hét bármelyik napján. Nemcsak azért, mert gyorsan elkészíthető, viszonylag olcsó étel, hanem a hamisítatlan mexikói feeling miatt. Számos variációval lehet tölteni, de nekem a chilis babos tortilla a kedvencem, mindig azt készítek.
Hozzávalók
-
1 csomag tortilla lap
-
fél kiló darálthús
-
1 konzerv bab
-
1 konzerv kukorica
-
1 vagy 2 fej vöröshagyma a hús alá
-
só, bors
-
salsa szósz (elhagyható)
-
sajt
-
2 csomag chilis bab alap
-
víz
Gyakorlatilag a húst megpirítom vöröshagymán, sóval, borssal ízesítem, majd ráöntöm a chilis bab alap port. Annyi vizet teszek az alapra, hogy ne legyen folyós a húsom, majd beleöntöm a babot és a kukoricát is (persze ezeket előtte lecsöpögtetem, hogy a levük ne kerüljön bele az ételbe). Összekeverem, s, ha nagyon nincs leve, akkor öntök még rá pici vizet. Aztán nagyjából fél óra alatt kész is. Most jön a tortilla, eddig úgy csináltam, hogy megsütöttem serpenyőben, de ezúttal egy tepsibe tettem bele. Megtöltöttem a tortilla lapokat a chilis babbal, feltekertem és egymás mellé helyeztem a tepsimben. Nálam 1 csomag tortilla (6 db lap) kitette az egész tepsimet. Végül a tetejére sajtot reszeltem, majd 180-190 fokra előmelegített sütőben kb. 30-35 percig sütöttem, míg a sajt szépen rá nem pirult.
|